Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Κυριακή, Ιουλίου 06, 2014

The Bath Chronicle - Part One: Pulteney Bridge

Pulteney Bridge, Bath
Για μένα η επίσκεψη στην πόλη Bath της Αγγλίας, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Δεν ξέρω πόσοι την ξέρετε την πόλη, αν την έχετε επισκεφτεί, και γενικά αν είναι από τους συνηθισμένους προορισμούς των Ελλήνων, όταν έρχονται στην Αγγλία, πάντως είναι πολύ τουριστικό μέρος. Και είναι ένα μέρος που αν ρωτούσαν την γνώμη μου, θα το πρότεινα για διακοπές. Κατά την γνώμη μου λοιπόν, είναι η πιο ωραία μικρή πόλη της Αγγλίας. 

Το Bath έγινε λουτρόπολη το 60 μΧ, όταν οι Ρωμαίοι έκτισαν λουτρά (baths) και ένα ναό στην κοιλάδα του ποταμού Avon, αν και παράδοση λέει ότι υπήρχαν θερμές πηγές εκεί από πιο παλιά. Αναδείχθηκε διάσημη λουτρόπολη επί γεωργιανής εποχής, αφήνοντας μια κληρονομιά γεωργιανής αρχιτεκτονικής από το πέτρωμα του Bath (Bath stone), το οποίο είναι ιδιαίτερος ασβεστόλιθος. Το ζεστό μελί χρώμα του πετρώματος, δίνει στα κτήρια του Bath το χαρακτηριστικό χρώμα τους. 

Στο Bath έμεινα μόνο για λίγες ώρες, διότι δεν ξεκινήσαμε για εκεί. Η εκδρομή προς αυτήν την κατεύθυνση, νοτίως του Bradford δηλαδή, έγινε διότι η κόρη μας ήταν καλεσμένη σε ένα μπάρμπεκιου στην περιοχή. Λέω λοιπόν, μια και θα έχουμε κάποιες ώρες στην διάθεση μας, όσο η κόρη θα ψήνει με τους φίλους της, ας το επισκεφτούμε. Όμως σίγουρα θα πάμε πάλι, διότι είναι ένα μέρος που έχει ότι χρειάζομαι για να περάσω υπέροχα. Άπειρα καφενεδάκια, μπαράκια, εστιατόρια, που βρίσκονται σε παραμυθένιο περιβάλλον με πολύ χρώμα, μαγαζάκια για να ...σκαλίζω την πραμάτεια τους, δρομάκια για βόλτες, που εκεί που πας, τσουπ, ξεπροβάλει ακόμα ένα καφέ με τοπικά γλυκίσματα, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ ζωντανή τουριστική πόλη, με μάλλον "καλό τουρισμό". 

Λοιπόν, πάμε να δούμε μια παραμυθένια γέφυρα, στον ποταμό Avon, που η αρχιτεκτονική της είναι κάπως πρωτότυπη. Μόνο τέσσερις γέφυρες είναι χτισμένες με αυτόν τον τρόπο. 

Pulteney Bridge

Διασχίζει τον ποταμό Avon στο Bath της Αγγλίας. Ολοκληρώθηκε το 1774, και συνέδεε την πόλη με τη νεόκτιστη γεωργιανή πόλη του Bathwick. Είναι σχεδιασμένη από τον Robert Adam σε Palladian στυλ αρχιτεκτονικής, και είναι μία από τις τέσσερις γέφυρες στον κόσμο με καταστήματα σε όλη την έκταση της, και στις δύο πλευρές. Έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο κτήριο.
Pulteney Bridge, Bath
Pulteney Bridge, Bath
Κάποια από αυτά τα καταστήματα, τα οποία είναι κτισμένα κατά το μήκος της γέφυρας, είναι καφενεδάκια και εστιατόρια. 
Στον ρυθμό του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ακόμα, και τα καφέ-μπαρ όπου προβάλλεται το ποδόσφαιρο, διακοσμούνται με τις ανάλογες σημαίες των χωρών που παίρνουν μέρος στον αγώνα. Αν προσέξετε, βλέπετε τις σημαίες απλωμένες, και μεταξύ αυτών και την ελληνική!
Pulteney Bridge, Bath
Σε ένα από αυτά ήπιαμε το καφεδάκι μας με τον Άλεξ.
Coffee at Pulteney Bridge Cafe

Coffee at Pulteney Bridge Cafe
Texting and having coffee @Pulteney Bridge cafe

Τραπεζάκι δίπλα στο παράθυρο λοιπόν, και η θέα που αντικρίζαμε, είναι ακριβώς αυτή που φαίνεται στις φωτογραφίες. Εγώ μαγεύτηκα. Έπαιρνα ξανά και ξανά φωτογραφίες, διότι όλο μου φαινόταν ότι κάτι είχε αλλάξει, όλο ότι οι γλάροι πετούσαν αλλιώς, όλο ότι αυτό που έβλεπα γινόταν ωραιότερο. Το καφενεδάκι εν τω μεταξύ είναι πολύ-πολύ μικροσκοπικό. Δύο τραπεζάκια στο πλάτος, και αυτά με σχεδόν καθόλου διάδρομο μεταξύ τους. Γενικά, αν δεν είσαι μέγεθος Λίλυς, πρέπει να περνάς με το πλάι...
View from Pulteney Bridge, Bath
View from Pulteney Bridge, Bath. The riverside walk


View from Pulteney Bridge, the riverside walk
  


View of river Avon, from Pulteney Bridge, Bath
 Το εσωτερικό του μικροσκοπικού καφέ.
Coffee shop at Pulteney Bridge, Bath

Coffee Shop at Pulteney Bridge, Bath
Και πάλι η θέα μου. Δείτε τα γλαράκια. Τέτοια όμορφα γλαράκια δεν έχω ξαναδεί! Η γέφυρα που φαίνεται στο βάθος είναι η North Parade, δηλαδή βόρειος πεζόδρομος, δρόμος περιπάτου, της βόρειας πλευράς.
River Avon, Bath, from Pulteney Bridge

River Avon, Bath, from Pulteney Bridge

River Avon, Bath from Pulteney Bridge

River Avon, Bath

River Avon, Bath
Δείτε την γέφυρα και από την "πίσω" της πλευρά. Η φωτογραφία είναι από το internet.

Pulteney Bridge, rear view
Pulteney Bridge Entrance

Pulteney Bridge Entrance

Η ταμπέλα (επάνω) αναγγέλλει την είσοδο στην γέφυρα, διότι η κάτω, δείχνει την είσοδο ενός ακόμα καφέ, που βρίσκεται στο πιο κάτω επίπεδο. Καθώς ο ήλιος πέφτει κάθετα, η ταμπέλα "Pulteney Bridge" γιαλίζει λίγο. Παρεμπιπτόντως, τώρα το καλοκαίρι στην Αγγλία, ο ήλιος κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα σχεδόν κατακόρυφα, και δεν ευνοούνται κάποιες φωτογραφίες. 

Τελειώνοντας εδώ το πρώτο μέρος, θέλω να πιστεύω ότι θα σας αρέσει. Διότι παρόλο που όταν γράφω, χαίρομαι εγώ πρώτα από όλα, αν κάποιος ακόμα περάσει καλά, εκτός από εμένα, η χαρά μου διπλασιάζεται!

Update| Ενημέρωση:
Παρέληψα να βάλω κάποιες φωτογραφίες, οι οποίες έχουν σχέση με την γέφυρα.
Την όμορφη αυτή άμαξα, την συναντήσαμε πάνω στην γέφυρα. Ασφαλώς δεν θα έλειπε κάτι τέτοιο, από μια τουριστική λουτρόπολη! (ακόμα και το δικό μας Λουτράκι έχει)
  Και εδώ είναι η άλλη πλευρά. Αυτή είναι η πόλη του Bathwick που αναφέρομαι στην αρχή, που την ενώνει η γέφυρα, με το Bath.