Social Icons

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Πέμπτη, Ιανουαρίου 19, 2012

Περί φωτογραφίας, συνέχεια| A good aperture range

Επανέρχομαι στο το θέμα της φωτογραφίας, μετά από μια μεγαλούτσικη διακοπή λόγω εορτών, κυρίως. Κατ' αρχάς θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είναι απαραίτητο κανείς να ξέρει ούτε για διαφράγματα, ούτε για ISO, ούτε για ταχύτητα κλείστρου και τα συναφή, για να βγάλει καλές φωτογραφίες την σημερινή εποχή.  Και ούτε τα μαθαίνει κανείς βεβαίως, επειδή διάβασε δυο πράγματα στο internet.
Ευτυχώς η ψηφιακή τεχνολογία μας έχει εφοδιάσει με εύχρηστες μηχανούλες που τα ρυθμίζουν όλα μόνες τους, και έτσι το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταθούμε σε σημείο που να μας δίνει μια καλή οπτική του θέματος, να έχουμε το σωστό φωτισμό και κλικ, τραβήξαμε μια αξιοπρεπή φωτογραφία. Τώρα αν αυτή η φωτογραφία θα αρέσει και σε κάποιον άλλον εκτός από εμάς, είναι πάντα θέμα γούστου του άλλου και κατά πόσο ταιριάζει με το δικό μας. 
Ωστόσο επειδή αυτές οι μηχανούλες έχουν περιορισμούς, καλό είναι να πληροφορούμαστε για τα δυο - τρία βασικά χαρακτηριστικά τους και να μαθαίνουμε λιγάκι την θεωρία πίσω από αυτά τα χαρακτηριστικά, για να αντιλαμβανόμαστε και γιατί υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί και πως εάν είναι δυνατόν θα τους ξεπεράσουμε. Όμως για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε ασχοληθεί ώρες με την μηχανή, και να έχουμε γνωρίσει καλά στις αντιδράσεις της. Και τότε θα βγάλουμε καλές φωτογραφίες.

Αλλά ας κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση



F1.8 - F16
F1.8F2.8F4F5.6F8F11F16


Μια μεγάλη "μέγιστη τιμή" διαφράγματος (δηλαδή η χαμηλή τιμή των f/stop, F1.8) είναι πλεονέκτημα. 
Επιτρέπει  περισσότερο φως να φτάσει στον αισθητήρα της εικόνας, και έτσι σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε υψηλότερη ταχύτητα κλείστρου. Η υψηλότερη ταχύτητα κλείστρου παγώνει την δράση και αναιρεί το αποτέλεσμα του κουνήματος της μηχανής, με αποτέλεσμα η εικόνα να μην είναι θολήΔηλαδή αν θέλουμε να παγώσουμε την εικόνα και να μην έχουμε καθόλου κίνηση, πρέπει να έχουμε μεγάλη ταχύτητα κλείστρου, πχ 1/1000. Περισσότερη κίνηση θα συμβεί στο 1/2 του δευτερολέπτου, από ότι στο 1/4, και περισσότερα πράγματα θα συμβούν στο 1/500 του δευτερολέπτου από ότι στο 1/1000. 


Ένα άλλο πλεονέκτημα του μεγάλου "μέγιστου διαφράγματος" είναι ότι παρέχει μικρό βάθος στο πεδίο. Δηλαδή δεν μπορεί να φωτογραφίσει πολύ μακριά. Αυτό επιτρέπει στο φόντο να θολώνει όμορφα απομονώνοντας έτσι το θέμα σας (ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά τη λήψη πορτρέτων).


Μια μικρή "ελάχιστη τιμή" διαφράγματος, (δηλαδή να φτάνει ως το F8 ας πούμε) επίσης είναι πλεονέκτημα. Σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε μια αργή ταχύτητα κλείστρου σε μια φωτεινή ηλιόλουστη μέρα. Μια αργή ταχύτητα κλείστρου σας επιτρέπει να απεικονίσετε την κίνηση. Δηλαδή θα κάνει εκείνη την χαρακτηριστική θολούρα που φανερώνει την κίνηση.
Ένα άλλο πλεονέκτημα του μικρού ανοίγματος είναι η αύξηση του βάθους του πεδίου. Η αύξηση του βάθους του πεδίου σας επιτρέπει να τραβάτε φωτογραφίες τοπίου, όπου ένα μεγάλο μέρος της εικόνας είναι σε πρώτο πλάνο και φτάνοντας έως πίσω (συνήθως, «άπειρο») έχοντας όμως καθαρή απεικόνιση. Χωρίς να θολώνει το φόντο. 
Αυτά τα λίγα, για να μπει πάλι το μυαλό μας σε κίνηση ως προς τα φωτογραφικά, και θα επανέλθω :)


Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: